20 Temmuz 2012

Montrö Boğazlar Sözleşmesi

Montrö Boğazlar Sözleşmesi, Türkiye boğazlarından (Çanakkale ve İstanbul) geçiş rejimini ve boğazlar bölgesinin güvenliği işlerini düzenleyen sözleşmedir. 1923'te Lozan Antlaşması ile birlikte imzalanan Boğazlar Sözleşmesinin yerine geçmiştir.

Türkiye, Lozan Antlaşması'yla birlikte imzalanan Boğazlar Sözleşmesinin getirdiği kısıtlamalardan dolayı daima kaygı içinde bulunmuştu. Sözleşmenin imzalandığı tarihlerde güncelliğini koruyan silahsızlanma ümitlerine güvenen Türkiye'nin, silahlanma yarışının tekrar başlamasıyla duyduğu huzursuzluk giderek artmıştı. Türkiye, duyduğu bu huzursuzluğu ve boğazların statüsünde değişiklik yapılması yolundaki teklifini konu ile ilgili imzacı devletlere duyurduğunda, farklı kutuplarda yer almaya başlayan bu devletlerin hemen hepsinden ortak bir anlayış görmüştü. İngiliz Dışişleri Bakanlığının 23 Temmuz 1936 tarihli bir notasında konu hakkında şu görüşlere yer verilmiştir: "Türkiye'nin Boğazlar Sözleşmesi'nin değiştirilmesi ile ilgili isteği haklı kabul edilmektedir."

Boğazların statüsü ve gemilerin geçiş rejimi ile her zaman yakından ilgilenen İngiltere'nin Türkiye'yi desteklemesine paralel olarak Balkan Antantı Daimi Konseyi'nin 4 Mayıs 1936'da Belgrad'da yaptığı toplantıda, Türkiye'nin teklifini destekleme kararı alınmıştır. Türkiye'nin girişimi Lozan Boğazlar Sözleşmesi'nin diğer akitleri tarafından da kabul edilince, boğazların rejimini değiştirecek olan konferans, 22 Haziran 1936'da İsviçre 'nin Montrö kentinde toplanmıştır. İki ay süren toplantılardan sonra, 20 Temmuz 1936'da imzalanan yeni Boğazlar Sözleşmesi ile Türkiye'nin kısıtlanmış hakları iade edilmiş ve boğazlar bölgesinin egemenliği Türkiye'ye geçmiştir. Türkiye daha önce Sovyet Rusya ile yaptığı anlaşma uyarınca (saldırmazlık antlaşması) Sovyet Rusya'nın da desteği alınmıştır.
MADDELER
Montreux Boğazlar Sözleşmesi'nin esas maddeleri şunlardır:
Boğazlar kayıtsız şartsız Türkiye Cumhuriyeti'ne bırakılacak, tahkimat yapmak hakkı tanınacaktır.
Barış zamanında her devletin ticaret gemileri serbestçe geçebilecek, buna mukabil savaşta ve barışta asker ve sivil deniz kuvvetlerinin geçmesine müsaade edilmeyecektir.
Savaş zamanında eğer Türkiye tarafsız kalmışsa ticaret gemileri geçebilecektir.
Barış zamanında denizaltı gemileri müstesna olmak şartıyla savaş gemileri on beş gün evvel Türkiye Hükümeti'ne haber verecek, gidecekleri yer, isim, tip ve adetleri bildirilecek ve uçak kullanmamak şartıyla Boğazlardan geçebileceklerdir.
Eğer Türkiye savaşa girmişse yalnız tarafsız devletlere mensup ticaret gemileri, düşmana hiçbir surette yardımda bulunmamak şartıyla gündüzün serbestçe geçebileceklerdir.

1 yorum:

  1. Bilirkişiler Sorularımı Cevaplandırın Reklam Yazarı Şair Hasan Sancak

    BİLİRKİŞİLER, SORULARIMI CEVAPLANDIRIN!.. REKLAM YAZARI ŞAİR HASAN SANCAK



    HÜR-BAĞIMSIZ –ONURLU-YÜREKLİ ULUSAL BASINIZ DİYENLERDEN, SESİMİN DUYUYRULMASI İÇİN DESTEK BEKLİYORUM!..



    SKANDAL BİLİRKİŞİ RAPORUNU İHBAR EDİYORUM!..


    LÜTFEN BU YAZIMI SOSYAL MEDYADA ÜYE OLDUĞUNUZ SAYFALARDA DS PAYLAŞINIZ!..,

    Haberimi Yayınlayan Hür-Bağımsız ve Onurlu Forum Sitelerine Üye Olacağım!..
    ogretmen_hasansancak@mynet.com

    COCA COLA’YA KARŞI VERDİĞİM HUKUK MÜCADELEME DESTEK OLUR MUSUNUZ?


    TÜRKİYE’DE SORULARIMA CEVAP VERECEK, YÜREKLİ BİR BİLİRKİŞİ ARIYORUM!.

    BİLİRKİŞİLİK ONURUNU ÇİĞNETMEYİN!..



    SÖZDE BİLİRKİŞİLER-HODRİ MEYDAN SİZLERE
    CEVAP VEREMEZSİNİZ-BAŞINIZ BAKAR YERE



    www.alacamilkhaber.blogspot.com
    alacamhabermerkezi.blogcu.com/
    alacamhabermerkezi.blogspot.com



    HASAN SANCAK
    ALAÇAMLI HALK ŞAİRİ
    REKLÂM YAZARI
    (EĞİTİMCİ-GAZETECİ)
    TEL: 0362–621 27 79
    0506–2730465 (Öğretmen Hattı)
    E-mail: noteronayliruya55@yahoo.com.tr
    Yeni Cami Mah. Bafra Cad.4.Sok No 11
    55800-ALAÇAM-SAMSUN

    YanıtlaSil